Foto: Staffan Almquist / Expressen / TT
Världsrekord
1 juli 1975

3000 m hinder

8:09,8

Anders Gärderud

Under några sommarveckor 1975 var Anders Gärderud i sitt livs form. I slutet på juni hade han satt ett världsrekord på 3 000 meter hinder i Oslo. Den 1 juli tävlade han på samma distans på Stockholms Stadion. Lidingösonen infriade alla högt ställda förväntningar. Åskådarna på den fullsatta arenan bar fram Gärderud till ett nytt världsrekord. Tiden blev 8.09,8.

Anders Gärderud minns framför allt publikens betydelse för det perfekta loppet. På det sista varvet kändes det som han inte kunde bli trött, något som han varken tidigare eller senare upplevt. Jublet och hejaropen gav honom energi att spränga nya gränser. Ett år senare tog Gärderud OS-guld i Montreal på en ny världsrekordtid. Men för den svenska stjärnan är loppet i på Stockholms Stadion det allra käraste minnet från karriären. 

Andra rekord

Hannes Kohlemainen

När Hannes Kohlemainen slog världsrekord på 5 000 meter i OS 1912 visste åskådarna att de hade bevittnat något som det skulle talas om i decennier framöver.

Paavo Nurmi

Paavo Nurmi

Nurmis järnhårda disciplin gjorde honom till 1920-talets löparkung.

Inga Gentzel 

Den 20-åriga Stockholmstjejen Inga Gentzel hade inte svårt att hitta motivation när hon den 16e juni 1928 gjorde sig redo för 800 meters loppet på Stadion.

Lasse Virén

Den finländske radiopolisen Lasse Virén stod på sensommaren 1972 på tröskeln till sitt globala genombrott som löpare.

Jim Thorpe

Amerikanen Jim Thorpe är en av den olympiska historiens största stjärnor. I OS i Stockholm 1912 vann han överlägset fem- och tiokampen på resultat som aldrig tidigare skådats.

Erik Lemming

Eric Lemming

Eric Lemming infriade högt ställda förväntningar i OS 1912 när han tog guld i spjutkastning, bästa hand.