Foto: Staffan Almquist / Expressen / TT
Världsrekord
1 juli 1975

3000 m hinder

8:09,8

Anders Gärderud

Under några sommarveckor 1975 var Anders Gärderud i sitt livs form. I slutet på juni hade han satt ett världsrekord på 3 000 meter hinder i Oslo. Den 1 juli tävlade han på samma distans på Stockholms Stadion. Lidingösonen infriade alla högt ställda förväntningar. Åskådarna på den fullsatta arenan bar fram Gärderud till ett nytt världsrekord. Tiden blev 8.09,8.

Anders Gärderud minns framför allt publikens betydelse för det perfekta loppet. På det sista varvet kändes det som han inte kunde bli trött, något som han varken tidigare eller senare upplevt. Jublet och hejaropen gav honom energi att spränga nya gränser. Ett år senare tog Gärderud OS-guld i Montreal på en ny världsrekordtid. Men för den svenska stjärnan är loppet i på Stockholms Stadion det allra käraste minnet från karriären. 

Andra rekord

Jim Thorpe

Amerikanen Jim Thorpe är en av den olympiska historiens största stjärnor. I OS i Stockholm 1912 vann han överlägset fem- och tiokampen på resultat som aldrig tidigare skådats.

Erik Lemming

Eric Lemming

Eric Lemming infriade högt ställda förväntningar i OS 1912 när han tog guld i spjutkastning, bästa hand.

Brandkårens IK

Ett ovanligt världsrekord slogs den 15 augusti 1941 på Stockholms Stadion. Brandkårens IK löpte 4 x 1 engelsk mil på 17.16,2.

Friidrottaren Henry Kälarne, löpning. Löpare på mellan distanserna.

Henry Jonsson

Den 14 augusti 1940 satte brandmannen Kälarne världsrekord på 3 000 meter på Stockholms Stadion.

Patrik Sjöberg sätter nytt världsrekord i höjdhopp

Patrik Sjöberg

Patrik Sjöberg är för evigt förknippad med Stockholms Stadion i och med hans rekord på 2.42.

Rolling Stones på Stadion i Stockholm

The Rolling Stones

När de brittiska stjärnorna uppträdde på Stockholms Stadion den 3 juni 1995 jublade 35 200 fans till allt från Satisfaction till Start Me Up.