Olympisk guldmedaljör
7 juli 1912

Fem- och tiokamp

Jim Thorpe

Amerikanen Jim Thorpe är en av den olympiska historiens största stjärnor. I OS i Stockholm 1912 vann han överlägset fem- och tiokampen (7/7 resp. 13-15/7) på resultat som aldrig tidigare skådats.

Thorpe var en fattig ursprungsamerikan som briljerade i alla sporter som han provade på. I Stockholm belönades han med medaljer och inteckningar i dyrbara vandringspriser. Den ryske tsaren hade, till den Olympiska Kommittén, skänkt en magnifik släde prydd med juveler och kung Gustav V donerade en jättelik byst av Karl XII – i båda fallen vandringspriser, vilka enligt statuterna skulle återlämnas i oskadat skick senast 1 januari 1916 till påföljande arrangör av de  Olympiska Spelen. Thorpe hyllades med en parad på Broadway och var för ett kort tag idrottsvärldens mest uppburna hjälte. Men ett halvår senare tog sagan en abrupt vändning. Det framkom att han före OS hade tagit emot några ynka dollar för att spela baseball. Det var ett brott mot den tidens rigorösa amatörreglerna som sade att en idrottare inte fick tjäna pengar på sin sport. Det ledde till att en förkrossad Thorpe fick lämna tillbaka medaljer och vandringspriser och ströks ur resultatlistan sedan det amerikanska förbundet, AAU, återtagit intyget om Thorpes amatörstatus och därmed diskvalificerat honom. 

Som det idrottsliga universalgeni han var, blev amerikanen senare en stjärna i professionell baseball och amerikansk fotboll. Men diskvalificeringen i OS satt som en tagg i hjärtat på Thorpe. Det skulle dröja 110 år innan han fick full upprättelse. 1973 hade han återupprättats av AAU och ett knappt decennium senare av IOC återinsatts som olympisk mästare, dock delad guldmedaljör med norrmannen Bie (femkamp) respektive svensken Wieslander (tiokamp). Sommaren 2022 meddelade den Internationella Olympiska Kommittén att Jim Thorpe återinsatts som ensam segrare i fem- och tiokampen! Det var något som de flesta inom idrottsvärlden i alla år tyckt varit en självklarhet.

När kung Gustav V 1912 lagerkransade Thorpe fällde monarken följande ord:

”You Sir are the greatest athlete in the world!”

Thorpe svarade:

”Thanks, King!” 

Andra rekord

Hannes Kohlemainen

När Hannes Kohlemainen slog världsrekord på 5 000 meter i OS 1912 visste åskådarna att de hade bevittnat något som det skulle talas om i decennier framöver.

Paavo Nurmi

Paavo Nurmi

Nurmis järnhårda disciplin gjorde honom till 1920-talets löparkung.

Inga Gentzel 

Den 20-åriga Stockholmstjejen Inga Gentzel hade inte svårt att hitta motivation när hon den 16e juni 1928 gjorde sig redo för 800 meters loppet på Stadion.

Lasse Virén

Den finländske radiopolisen Lasse Virén stod på sensommaren 1972 på tröskeln till sitt globala genombrott som löpare.

Erik Lemming

Eric Lemming

Eric Lemming infriade högt ställda förväntningar i OS 1912 när han tog guld i spjutkastning, bästa hand.

Brandkårens IK

Ett ovanligt världsrekord slogs den 15 augusti 1941 på Stockholms Stadion. Brandkårens IK löpte 4 x 1 engelsk mil på 17.16,2.