Världsrekord
6 juli 1912

Fem- och tiokamp

Jim Thorpe

Amerikanen Jim Thorpe är en av den olympiska historiens största stjärnor. I OS i Stockholm 1912 vann han överlägset fem- och tiokampen på resultat som aldrig tidigare skådats.

Thorpe var en fattig ursprungsamerikan som briljerade i alla sporter som han provade på. I Stockholm belönades han med medaljer och dyrbara priser. Den ryske tsaren skänkte ett vikingaskepp prytt med juveler och kung Gustav V gav segraren en jättelik byst av Karl XII. Thorpe hyllades med en parad på Broadway och var för ett kort tag idrottsvärldens mest uppburna hjälte. Men ett halvår senare tog sagan en abrupt vändning. Det framkom att han före OS hade tagit emot några ynka dollar för att spela baseball. Det var ett brott mot amatörreglerna som sade att en idrottare inte fick tjäna pengar på sin sport. Det ledde till att en förkrossad Thorpe fick lämna tillbaka medaljer och priser och ströks ur resultatlistan.

Som det idrottsliga universalgeni som han var blev amerikanen senare en stjärna i professionell baseball och amerikansk fotboll. Men diskvalificeringen i OS satt som en tagg i hjärtat på Thorpe. Det skulle dröja 110 år innan han fick full upprättelse. Sommaren 2022 meddelade den Internationella Olympiska Kommittén att Jim Thorpe är segrare i fem- och tiokampen! Det var något som de flesta inom idrottsvärlden i alla år tyckt varit en självklarhet.

När kung Gustav V 1912 lagerkransade Thorpe fällde monarken följande ord:

”You Sir are the greatest athlete in the world!”

Thorpe svarade:

”Thanks, King!” 

Andra rekord

Erik Lemming

Eric Lemming

Eric Lemming infriade högt ställda förväntningar i OS 1912 när han tog guld i spjutkastning, bästa hand.

Brandkårens IK

Ett ovanligt världsrekord slogs den 15 augusti 1941 på Stockholms Stadion. Brandkårens IK löpte 4 x 1 engelsk mil på 17.16,2.

Friidrottaren Henry Kälarne, löpning. Löpare på mellan distanserna.

Henry Jonsson

Den 14 augusti 1940 satte brandmannen Kälarne världsrekord på 3 000 meter på Stockholms Stadion.

Patrik Sjöberg sätter nytt världsrekord i höjdhopp

Patrik Sjöberg

Patrik Sjöberg är för evigt förknippad med Stockholms Stadion i och med hans rekord på 2.42.

Rolling Stones på Stadion i Stockholm

The Rolling Stones

När de brittiska stjärnorna uppträdde på Stockholms Stadion den 3 juni 1995 jublade 35 200 fans till allt från Satisfaction till Start Me Up.

Nora Anna

Den 30 augusti 1945 kokade Stockholms Stadion när Nora-Anna slog sitt tredje världsrekord på 800 meter.