Historisk händelse
11 februari 1940

Bandy

Krigslandskampen i bandy

Den 11 februari 1940 var en kylslagen dag. Temperatur ned mot -20 grader. Ändå kom det gott om folk till Stockholms Stadion denna dag. Landskamp i bandy mellan Finland och Sverige. Vadan denna uppståndelse? Jo, sedan 30 november 1939 var Finland i krig med sin stora granne i öster, Vinterkriget. Sovjetunionen hade anfallit Finland, som hade befriats från den ryska oket efter tsar-Rysslands fall. Men den unga nationen kämpade tappert för att behålla sin självständighet. Och nu, mitt under brinnande krig hade Sverige, genom initiativtagaren Torsten Tegnér, inbjudit till landskamp.

Hela behållningen där devisen var Bruttot = Nettot, skulle tillfalla Finlands Röda kors. Alla fick betala entré, till och med kung Gustaf V, stadionchefen, korvgubben och de svenska spelarna. De finska spelarna, som kom nära nog mangrant från fronten, slapp betala. Finlands trupper var hårt trängda vid det Karelska näset, främst vid Summa och Taipale, där det sovjetiska genombrottet kändes nära förestående och hotet mot Viborg var synnerligen överhängande. Men ändå beviljades spelarna permission – det sägs att det var marskalk Mannerheim personligen som undertecknade beslutet!

Ella Eronen deklamerar ”Vårt land” på Stockholms Stadion den 11 februari 1940

Det svenska lagets spelare kom från elva olika klubbar! Sven Jerring, som kom praktiskt taget direkt från en reportageresa i norra Finland, där han träffat svenska frivilliga, stod under två timmar och refererade matchen utomhus i bitande kyla!

På läktaren skanderades Sverige, Finland friskt humör. Sverige tog ledningen i matchen med 2 – 0 och mer impopulära hemmamål har sällan upplevts! Jublet steg dock till oanade höjder när Finlands unge stjärnforward, Sakari Salo, på tennis slog in reduceringen. Därefter blev det en finsk anstormning mot det svenska målet, men resultatet stod sig – men det var egentligen inte så viktigt.

När slutsignalen ljöd stormades planen av entusiastiska åskådarmassor och det finska laget bars ut i gullstol till tonerna av Björneborgarnas marsch! Jerring anordnade inför och under matchen en radioinsamling med mycket lyckat resultat.

I laguppställningen var det svenska laget representerat av spelare från elva klubbar! Och därmed blev denna landskamp också en del av dessa klubbars historia.

Det totala nettot från landskampen och radioinsamlingen nådde nästa 500.000 kronor vilket kunde överlämnas till Finlands röda kors! Finlands sak är vår var ett av slagorden i svensk massmedia under vinterkriget och här kom dessa ord att omsättas i praktisk handling!

Stopptid med Jens Lind

Andra rekord

Jean Bouin

Fransmannen Jean Bouin var Frankrikes första framgångsrika långdistanslöpare.

Wilson Kipketer

Den 7 juli 1997 tangerade Kipketer engelsmannen Sebastian Coes 16 år gamla världsrekord på 800 meter.

Maj Jacobsson

Den 2 september 1930 förgyllde 20-åriga Maj Jacobsson Stadiontävlingarna med ett världsrekord på 80 meter häck.

Hannes Kohlemainen

När Hannes Kohlemainen slog världsrekord på 5 000 meter i OS 1912 visste åskådarna att de hade bevittnat något som det skulle talas om i decennier framöver.

Paavo Nurmi

Paavo Nurmi

Nurmis järnhårda disciplin gjorde honom till 1920-talets löparkung.

Inga Gentzel 

Den 20-åriga Stockholmstjejen Inga Gentzel hade inte svårt att hitta motivation när hon den 16e juni 1928 gjorde sig redo för 800 meters loppet på Stadion.