Foto: Mats Andresson/SCANPIX
Publikrekord
3 juni 1995

Publik

35 200

The Rolling Stones

The Rolling Stones är ett av tidernas mest kända rockband. När frontfigurerna och låtskrivarna Mick Jagger och Keith Richards anlände med sitt band till Stockholm sommaren 1995 hade de underhållit världen i mer än tre decennier.

Bandets storhetstid var kanske över men publikens kärlek gick inte att ta miste på. När de brittiska stjärnorna uppträdde på Stockholms Stadion den 3 juni 1995 jublade 35 200 fans till allt från Satisfaction till Start Me Up. Aldrig har fler åskådare samlats på OS-arenan från 1912.

Stockholms Stadions arkitekt Torben Grut var antagligen nöjd i sin himmel. Hans önskan var att Stadion skulle vara en folkets arena. The Rolling Stones extranummer denna kväll var Jumpin´ Jack Flash. 

Andra rekord

Hannes Kohlemainen

När Hannes Kohlemainen slog världsrekord på 5 000 meter i OS 1912 visste åskådarna att de hade bevittnat något som det skulle talas om i decennier framöver.

Paavo Nurmi

Paavo Nurmi

Nurmis järnhårda disciplin gjorde honom till 1920-talets löparkung.

Inga Gentzel 

Den 20-åriga Stockholmstjejen Inga Gentzel hade inte svårt att hitta motivation när hon den 16e juni 1928 gjorde sig redo för 800 meters loppet på Stadion.

Lasse Virén

Den finländske radiopolisen Lasse Virén stod på sensommaren 1972 på tröskeln till sitt globala genombrott som löpare.

Jim Thorpe

Amerikanen Jim Thorpe är en av den olympiska historiens största stjärnor. I OS i Stockholm 1912 vann han överlägset fem- och tiokampen på resultat som aldrig tidigare skådats.

Erik Lemming

Eric Lemming

Eric Lemming infriade högt ställda förväntningar i OS 1912 när han tog guld i spjutkastning, bästa hand.